In OneDrive kun je een enquête maken die mensen kunnen invullen en waarbij je direct resultaten en uitslagen in je Excel sheet ziet. Doordat je de enquête op OneDrive zet, kunnen gebruikers (al dan niet na het inloggen) de enquête invullen.

Log eerst in op OneDrive en klik vervolgens op de knop: Nieuw. In het uitklapmenu komt nu de optie: Excel-enquête beschikbaar.

Nadat je op de optie Excel enquête hebt geklikt wordt gevraagd naar de naam van de enquête die je wilt maken

Je ziet dat het een gewoon Excel bestand (xlsx) is. Gebruikers hoeven echter geen Excel te hebben, doordat je de sheet op OneDrive hebt gezet, wordt het voor mensen mogelijk om de sheet te openen met de Excel Webapp.

Goed, de enquete heeft nu een naam, er wordt nu een wizard gestart die je de mogelijkheid geeft om een beschrijving van je enquête te geven en je vragen in te voeren.

Er bestaan meerdere soorten vragen, de meest simpele is van het antwoordtype Tekst. Mensen kunnen hier gewoon een vraag beantwoorden in een vrij tekst veld. Je kunt hier wat variaties op hebben, bijvoorbeeld 1 regel, of meerdere regels met opmaak. Het is ook mogelijk om naar data en/of tijden te vragen. De antwoorden worden dan in het goede formaat gezet. Als laatste is het ook mogelijk om meerkeuze vragen te stellen.

Nadat je de vragen af hebt, kan je de enquête gaan delen. Dat kan je doen door op het knopje (links onder) Enquête Delen te klikken.

Na geklikt te hebben op Enquête delen, zal je in een venster worden aangeboden om een link te genereren die je naar mensen kan sturen (of op je site kan zetten) zodat mensen de enquête kunnen invullen. De invullers hoeven niet in te loggen, zij kunnen de enquête anoniem invullen.

De gegenereerde URL is wat cryptisch en lang, je kan deze URL inkorten, zodat deze wat vriendelijker oogt: Klik daarvoor op het knopje: Korter maken. Je krijgt dan zoiets als: http://sdrv.ms/Zxpf9k.

Met de gegenereerde link kunnen de genodigden naar de enquête browsen en krijgen ze een formulier waar ze hun antwoorden op kunnen invullen. De antwoorden komen voor jou beschikbaar in je aangemaakt enquête!