RMS staat voor Rights Management Services en is een dienst die Microsoft aanbiedt om documenten te beveiligen. De dienst is beschikbaar als onderdeel van bepaalde 365 abonnementen, maar kan ook los worden bijgekocht.

Wat is RMS?

Het is met deze dienst mogelijk om het gebruik van een specifiek document af te grendelen. Denk hierbij aan het beperken van de mogelijkheid tot aanpassen of het gebruik ervan te beperken tot specifieke personen. Dit kunnen personen zijn binnen uw organisatie of binnen een andere organisatie.

Het grote voordeel van de beveiliging door middel van RMS is dat – ongeacht wat er met het document gebeurt of waar het zich bevindt – de beveiliging onderdeel blijft van het document. Een voorbeeld: uw collega stuurt per abuis een vertrouwelijk document per email door naar een derde. Niets aan de hand, want u heeft met behulp van RMS aangegeven dat alleen uw collega het document kan inzien. De derde kan het document dus niet openen, aangezien dit versleuteld is.

Tevens is het voor ons als beheerder mogelijk om bovenstaande beveiliging geautomatiseerd toe te laten passen op uw e-mail en op uw documenten in SharePoint online.

Hoe kom ik aan Azure RMS?

De ‘Azure RMS’ service is inbegrepen in de Office 365 E3 en hogere abonnementen. Daarnaast is het mogelijk om deze dienst los bij te kopen. Dit kan in de vorm van een ‘Azure Rights Management Premium’ licentie vanaf €1,70 per gebruiker per maand of als onderdeel van de ‘Enterprise Mobility Suite’ wat ca. €7,85 per gebruiker per maand kost. In het laatste geval is ook o.a. geavanceerd apparaat beheer middels ‘Microsoft Intune’ en geavanceerd gebruikersbeheer middels ‘Azure AD Premium’ inbegrepen.

De genoemde prijzen kunnen wijzigen!

Interesse?

Voor meer informatie over deze dienst kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij informeren u graag over alle ins en outs van deze extra beveiligings-laag van Microsoft. Teven zijn we de partij bij uitstek om deze voor u te configureren.