Blockchain is een term die steeds vaker wordt genoemd in zowel de publieke als private sector. Steeds meer bedrijven verkennen de mogelijkheden van deze gedecentraliseerde database en over het algemeen wordt verwacht dat blockchain een enorme invloed gaat hebben op de wereldwijde economie. Maar wat is blockchain precies, en wat zijn de voor- en nadelen van deze nieuwe informatietechnologie?

Blockchain duidt op een nieuw soort database waarin informatie onuitwisbaar opgeslagen is. Een toepassing hiervan is het vastleggen van transacties tussen twee partijen. Het wordt ook wel omschreven als een gezamenlijke (openbare) boekhouding die volledig is gedistribueerd tussen alle deelnemende partijen. Een voorbeeld is een decentraal netwerk voor de haven van Rotterdam dat op een slimme wijze vraag en aanbod van energie op elkaar afstemt.

Het bijzondere aan de blockchain is dat dit mogelijk is zonder centrale autoriteit of tussenkomst van een derde partij zoals een bank of notaris waardoor de transactiekosten lager zijn. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld dat alle transacties transparant en verifieerbaar zijn. Een nadeel is dat er geen centrale autoriteit is waar een gedupeerde zich kan beklagen.