Security

Wat is DLP?

Data Loss Prevention is, zoals de naam al doet vermoeden, het voorkomen van het ‘lekken’ van gevoelige informatie. Denk hierbij bijv. aan gevoelige klantgegevens of creditcardnummers.

Microsoft – en daarmee Office 365 – heeft een functie die dergelijke zaken geautomatiseerd kan detecteren. Zodra gevoelige data gedetecteerd wordt kan 365 een door de beheerder ingestelde actie ondernemen. Denk hierbij aan het simpelweg waarschuwen van een gebruiker of het gedeeltelijk blokkeren van een bestand. De functies zijn niet actief tenzij deze door de beheerder worden geactiveerd.

DLP is toch niet nieuw?

De feature is al enige tijd beschikbaar, maar enkel voor je e-mail. Sinds kort is deze functie ook beschikbaar voor alle Microsoft bestanden in Office 365 en de nieuwe Office 2016 Apps. Dat wil zeggen dat alle documenten gemaakt in o.a. Word, Excel en PowerPoint die dergelijke gevoelige gegevens bevatten en op SharePoint of OneDrive zijn opgeslagen zullen worden doorgelicht door de DLP-functie van 365.

Wat kan er nu precies?

Naast de genoemde functies zijn er nog enkele andere interessante zaken zoals o.a.:

  • De mogelijkheid om rapporten te sturen aan bepaalde medewerkers zodra er gevoelige data wordt gedetecteerd.
  • De mogelijkheid om voor een geblokkeerd document een verzoek tot deblokkeren op te geven.
  • Een zeer breed scala aan in te stellen regels die bepalen wat er wordt gezien als gevoelige data.

Microsoft heeft van tevoren al een hoop ‘standaarden’ van gevoelige data toegevoegd aan 365 (denk aan de eerdergenoemde creditcardnummers) en heeft toegezegd hier in de loop van de tijd steeds meer gegevens aan toe te voegen. De meeste van deze ‘standaarden’ die momenteel aanwezig zijn zullen vooral relevant zijn voor bedrijven die internationaal klanten hebben.

Microsoft is daarnaast nog aan het kijken wat ze verder allemaal nog kunnen toevoegen aan DLP. Denk hierbij bijv. aan het automatisch versleutelen en met een wachtwoord beveiligen van je bestanden met gevoelige data, zodat deze ook buiten de 365 Cloud enkel door de juiste personen kunnen worden geopend.

Vragen?

Mocht je als lezer nog vragen hebben of mogelijk interesse hebben in dergelijke functies, neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Voor korte vragen kun je ook een reactie plaatsen onder ons artikel.