Cortana

Enige tijd geleden was er een door Microsoft georganiseerde conferentie voor softwareontwikkelaars in Amerika. Een van de sprekers was ‘Satya Nadella’, CEO van Microsoft. Nadella heeft onder meer gesproken over de ontwikkelingen van de ‘digitale assistent’. Dit is op termijn voor u mogelijk ook interessant, dus willen wij dit graag met u delen.

Spraak is toekomst

Door spraak aangestuurde digitale assistenten zijn de gebruikersinterfaces van de toekomst, aldus Nadella. In zijn presentatie stipte hij meerdere malen aan hoe belangrijk het is om de technologie van tegenwoordig zo toegankelijk mogelijk te maken.

Volgens Nadella is de beste manier om dit te bewerkstelligen de technologie te leren op een ‘natuurlijke’ wijze te communiceren met de gebruiker. In combinatie met de ‘machine learning’ technieken – technologie die o.a. voorkeuren en relevante informatie kan inschatten – die volop in ontwikkeling zijn, koersen we aan op een toekomst waarin het mogelijk is de voor u belangrijke info te vinden door het simpelweg aan uw ‘computer’ te vragen.

Aan de weg timmeren

Microsoft is druk aan het experimenteren met dergelijke technologieën. Sommige van de resultaten hiervan zullen binnenkort al terug te zien zijn in hun eigen digitale assistent voor Windows 10: Cortana. Deze begint daarmee steeds meer op een heuse ‘assistent’ te lijken.

Het zal enkel nog wel even duren voordat dergelijke digitale assistenten ‘echt natuurlijk’ over gaan komen, maar we komen steeds dichter in de buurt. Nadella gelooft in ieder geval dat als het zover is, dit een grote en positieve invloed zal hebben op onze maatschappij.