Quantum Experience Image

IBM is al enige tijd bezig met onderzoek naar ‘nieuwe vormen van computing’. Een van de technologieën waar IBM onderzoek naar doet is de kwantum computer. Nu is dit op zich niet zo bijzonder en ze zijn ook absoluut niet de enige die hier mee bezig is. Wat wel bijzonder is, is het feit dat ze enkele Kwantum Computers hebben opengesteld voor gebruik door het grote publiek.

‘Quantum computing’ in de Cloud

Sinds kort heeft IBM een aantal van hun Kwantum Computers via de Cloud beschikbaar gesteld voor gebruik door derden. Omdat het hier zeer experimentele technologie betreft – welke dus ook uiterst kostbaar is – gebeurt dit wel nog op relatief kleine schaal.

De verscheidene ‘kwantumprocessors’ die IBM ter beschikking stelt hebben een snelheid van 5 zogenoemde ‘Qubits’. Deze Qubits vormen de eenheden waarmee de kwantumcomputer rekent en verschillen van de ‘bits’ van traditionele computers in dat ze nog een derde waarde kennen naast de 1 en de 0. Dit zorgt er voor dat bepaalde berekeningen in vergelijking met reguliere computers razendsnel kunnen worden gedaan.

Omdat de service momenteel nog relatief kleinschalig is, kan de dienst nog geen grote hoeveelheden berekeningen tegelijk verwerken. Men wordt als het ware in een wachtrij gezet en als je berekening is gedaan wordt de uitkomst je via de mail toegestuurd.

Probeer het zelf!

Interesse in kwantumcomputers? Op moment van schrijven is het mogelijk om je zelf kosteloos in te schrijven voor deze dienst.

IBM heeft een speciale website in het leven geroepen waarop men meer informatie kan vinden over ‘Quantum Computing’ en hoe dit gebruikt zou kunnen worden. Voor de geïnteresseerden hier een link: http://www.research.ibm.com/quantum/. Tevens hier de koppeling naar het inschrijfformulier voor de ‘hobbywetenschappers’ onder ons: https://quantumexperience.ng.bluemix.net/.