Microsoft heeft recent aangekondigd samen te werken met SAP om het soepel hosten van SAP HANA op hun Azure service te bewerkstelligen. Daarnaast is men bezig met het ontwikkelen van betere integratie met de Office Apps voor verschillende SAP modules.

SAP HANA en Azure?

Ter inleiding een korte beschrijving:

De HANA databasesoftware van SAP heeft als kenmerk dat de data volledig in het werkgeheugen wordt geladen. Zodoende is het mogelijk om met de actuele gegevens te werken, ipv met een zogenaamde ‘cache’ – een lokaal opgeslagen momentopname –  van de data. Dit bevordert de snelheid van werken aanzienlijk aldus SAP.

Azure is een ‘Cloud hosting platform’ van Microsoft. Heel simpel gezegd is dit een verzameling van tientallen datacenters, met vele krachtige servers, waar je een ‘virtueel’ stukje van kan huren. Vervolgens kun je hier je eigen software of service – zoals SAP – op laten draaien.

De combinatie

Wat de combinatie van de 2 services interessant maakt, is dat het draaien van software in de Cloud een behoorlijke kostenbesparing kan opleveren.

Het feit dat Microsoft de SAP HANA software ‘Officieel’ gaat ondersteunen op hun Azure platform maakt dat de configuratie hiervan nu nog gemakkelijker – en dus goedkoper – zal worden.

Office Integratie

Naast de Officiële ondersteuning voor HANA, sleutelt Microsoft samen met SAP momenteel aan betere integratie van de SAP diensten in de Office programma’s. Momenteel heeft men aangekondigd met het volgende bezig te zijn:

  • Het gelijktijdig samenwerken aan contracten e.d. in SAP haar ARIBA software, ook op mobiele apparaten.
  • Het boeken van vluchten voor werknemers vanuit je Outlook agenda en de mogelijkheid de boekingen direct te registreren in de SAP software ‘Concur’.
  • Het vanuit Outlook goedkeuren van zaken uit SAP ‘Fieldglass’. Denk aan vacatures, nieuwe werknemers en tijdschema’s.
  • Het automatisch instellen van een Out of Office melding in Outlook voor tijden waarop in ‘Succesfactors’ van SAP wordt aangegeven dat medewerkers vrij zijn.

If you can’t beat them, join them zal het motto zijn bij SAP en Microsoft en dat onderschrijven wij!