Naar aanleiding van een grote hoeveelheid nieuwsberichten over phishing en ontfutselde wachtwoorden geven wij u graag wat tips mee over hoe u uw data en accounts kunt beveiligen.

Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord

Hoewel het eigenlijk voor zich spreekt dat het zeer verstandig is om zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden te gebruiken, is het eerder regel dan uitzondering dat men veelal hetzelfde wachtwoord gebruikt. Vanuit gebruikersgemak zou je het zomaar doen, totdat er een wachtwoord database op het internet verschijnt die bijvoorbeeld gebaseerd is op LinkedIn of Facebook credentials. Voor velen betekent dit dat hierdoor ook vertrouwelijke data voor derden toegankelijk zijn! Kies dus op zijn minst verschillende wachtwoorden voor je werk, vertrouwelijke privé zaken en minder privacy gevoelige zaken.

Daarnaast is het mogelijk om een ‘Password management tool’ te gebruiken zoals bijv. LastPass of 1Password. Je gebruikt dan één met een wachtwoord beveiligde persoonlijke database waar al je wachtwoorden in staan. Zo hoef je er in essentie maar één te onthouden.

Gebruik meerdere soorten authenticatie

Ook een goede extra beveiligingslaag is de zogenoemde ‘multi factor authentication’ die veel online services tegenwoordig bieden. Hierbij kan bijv. naast je reguliere wachtwoord worden vereist dat je nog een sms-code gebruikt om in te loggen. Naast de sms code wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van een vingerafdruk, ‘token’ of ‘druppel’ als 2e of 3e laag. Met dit laatste is een organisatie als ‘FIDO’ baanbrekend bezig.