Na een recente aanslag in Amerika is Apple door de rechter verplicht met de FBI mee te werken bij het ‘ontgrendelen’ van de versleutelde iPhone van één van de terroristen. Tim Cook, de CEO, weigert hieraan mee te werken en is zodoende in hoger beroep gegaan.

Bill Gates vraagt zich daarentegen hardop af of dat in dit specifieke geval wel een gepaste reactie is. Gates verwoordt hiermee niet het standpunt van Microsoft in deze.

De vraag van de FBI

Het exacte verzoek van de FBI aan Apple luidt of men de iPhone dusdanig wil aanpassen dat deze zijn gegevens niet automatisch wist na 10 verkeerd ingevoerde wachtwoorden. Daarnaast is verzocht tot het implementeren van een mogelijkheid om een computer geautomatiseerd de wachtwoorden op de betreffende iPhone te kunnen laten invoeren. Op deze manier wordt het makkelijker voor de FBI om zich toegang te verschaffen tot de data op de iPhone

Het bezwaar van Cook

Cook maakt zich sterk zorgen over de mogelijke consequenties die dergelijke aanpassingen kunnen hebben op de veiligheid van andere iPhones.

Cook vind de huidige vraag dan ook echt te ver gaan. “The government is asking Apple to hack our own users and undermine decades of security advancements that protect our customers” Aldus de Apple CEO.

De nuance van Gates

Verrassend genoeg is Gates van mening dat de angst van Apple, dat een dergelijke maatregel tot een glijdende schaal wat betreft privacy schending en overheidssurveillance zal lijden, tamelijk overdreven is.

Desondanks betoogt Gates niet ‘direct’ zijn steun voor de FBI. Wel benadrukt hij herhaaldelijk het belang van het op gang brengen van een publieke discussie over in hoeverre de overheid zich dan wel of niet toegang moet kunnen verschaffen tot data van burgers.