Microsoft heeft recent de service Microsoft Flow uitgebracht. Mogelijk bent u er al eens tegenaan gelopen in de ‘App launcher’ van de 365 web-omgeving.

Wat is Microsoft Flow

Microsoft Flow is een dienst die je in staat stelt om geautomatiseerd bepaalde acties uit te voeren. Het is – voor ingewijden – te vergelijken met bijv. regels in Outlook of Workflows op SharePoint.
Wat Flow bijzonder maakt is het feit dat de acties in verschillende – ook niet Microsoft – services en applicaties kunnen worden uitgevoerd. Een aantal voorbeelden:

  • Zodra men een regel in een Excel tabel invoert, wordt deze als ‘lead’ aangemaakt in de CRM applicatie Salesforce.
  • Een nieuw contact dat wordt aangemaakt in MailChimp wordt ook automatisch aangemaakt in je Outlook contacten.
  • Alle e-mailbijlagen vanuit Outlook automatisch opslaan in OneDrive voor Bedrijven of SharePoint online.

Daarnaast kenmerkt Flow zich door het feit dat bovenstaande relatief gemakkelijk is in te stellen via een gebruiksvriendelijke web-based interface.

Andere interessante mogelijkheden

De hoeveelheid ondersteunde applicaties/services is immens en zodoende kunnen we natuurlijk niet alles behandelen. Een interessant voorbeeld is de dienst Muhimbi.
Deze service maakt het o.a. mogelijk om via Flow automatisch in OneDrive of SharePoint aangemaakte documenten om te zetten in PDF’s. Daarnaast kan dezelfde service zogenoemde ‘OCR’ loslaten op betreffende documenten, waarmee gescande tekst kopieer- en doorzoekbaar wordt.