Sinds de laatste grote Windows 10 update in november vorig jaar is Microsoft weer flink aan het sleutelen aan een grote update voor zijn nieuwe vlaggenschip. Deze update is qua impact en formaat vergelijkbaar met wat de Windows 8.1 update was voor Windows 8 de zogenaamde ‘service packs’ voor de oudere Microsoft besturingssystemen waren.

De verwachtingen

Hoewel er vanuit de testversies die beschikbaar zijn al wel een en ander bekend is over de inhoud van de nieuwe update, is Microsoft zelf terughoudend in het afgeven van concrete info over nieuw features.

In ieder geval worden de volgende nieuwe functionaliteiten verwacht:

  1. De mogelijkheid om een ‘Windows 10 phone’ te ‘koppelen’ aan je PC. Dit maakt het o.a. mogelijk om op de telefoon binnenkomende berichten te beantwoorden vanaf de PC.
  2. Browser ‘extensies’ voor Microsofts Internet Explorer vervanger Edge. Dit zorgt ervoor dat je de browser naar eigen wens aan kunt passen met extra functionaliteiten.
  3. Meer ‘cross platform’ apps. Microsoft is hard aan het werk om ontwikkelaars te motiveren en faciliteren hun programma’s zo te schrijven dat deze op alle devices met Windows 10 kunnen worden gebruikt. Zelfs applicaties voor de Microsoft spelcomputer ‘Xbox One’ zouden op den duur compatibel moeten worden met de meeste Windows 10 systemen.

Naast deze verwachte nieuwe functionaliteiten is men ook hard aan het werk om de bestaande functionaliteiten en prestaties van Windows 10 te verbeteren. Denk hierbij bijv. aan het verbeteren van de ‘digitale assistent’ Cortana en het stroomlijnen van de backend van het besturingssysteem zodat alles nog soepeler draait.

Uitsluitsel

Hoewel de Softwarereus uit Redmond nog geen toezeggingen heeft gedaan over de functies die in de definitieve ‘Redstone 1’ update – welke gepland staat voor juni dit jaar – zullen worden toegevoegd staat er voor het eind van Maart een evenement op Microsoft haar agenda waarin meer bekend wordt gemaakt. Wellicht ziet u naar aanleiding hiervan nog een ander Windows 10 artikel voorbijkomen op onze Site.